lipidy
podstawowy składnik struktury komórkowej i, obok białek i węglowodanów, podstawowy (a także najbardziej wydajny) materiał energetyczny organizmów żywych; rozróżniamy: t. proste (estry kwasów tłuszczowych i glicerolu), tłuszczowce (fosfolipidy, glikolipidy, sfingolipidy, cerebrozydy, gangliozydy) oraz niektóre biologicznie ważne związki rozpuszczalne w t. (cholesterol i jego estry); t. pokarmowe ulegają w jelicie zemulgowaniu (pod wpływem kwasów żółciowych), rozpadowi (przy udziale lipaz), a następnie wchłonięciu do układu chłonnego jelita, skąd są odprowadzane do krwi i rozprowadzane do tkanek, gdzie zostają zużyte do syntezy tłuszczu zapasowego (w tkance tłuszczowej) oraz tłuszczów strukturalnych (w komórkach). T. proste są rozpuszczalnikiem dla związków nierozpuszczalnych w wodzie (np. dla niektórych witamin). Zapotrzebowanie organizmu na tłuszcz zależy od stanu fizjologicznego i wykonywanej pracy, ale zawartość tłuszczu w pożywieniu nie powinna przekraczać 25-35% ogólnej ilości kalorii.
- tłuszcz, obrastać tłuszczem,...
- tłuszcze, (lipidy)
- TŁUSZCZE JADALNE, naturalne lub przetworzone...