Reklama

TRAWIENIE

przetwarzanie pobranego pokarmu na związki prostsze, które mogą być wchłaniane i przyswajane przez organizm; u człowieka odbywa się we wszystkich odcinkach , najintensywniej jednak w jelicie cienkim, gdzie również następuje wchłanianie produktów trawienia. T. węglowodanów rozpoczyna się w jamie ustnej pod wpływem enzymów zawartych w ślinie, rozkładających wielocukry (skrobię i glikogen) na związki prostsze (maltozę, maltotriozę i dekstrynę); dalszy proces przebiega w jelicie cienkim z udziałem alfa-amylazy, enzymu trzustkowego; cząsteczki maltozy, maltotriozy i dekstryn są rozkładane do cukrów prostych - glukozy, fruktozy i galaktozy, które są wchłaniane do krwi. T. białek rozpoczyna się w żołądku pod wpływem pepsyny, zawartej w soku żołądkowym, rozkładającej białka do polipeptydów, które z kolei pod wpływem enzymów trzustkowych (trypsyny i chymotrypsyny) ulegają dalszemu rozkładowi w jelicie cienkim; całkowita hydroliza do wchłanialnych aminokwasów następuje w brzeżku szczoteczkowatym nabłonka jelitowego. T. tłuszczów w niewielkim stopniu rozpoczyna się w żołądku pod wpływem lipazy żołądkowej, jednak gł. proces t. odbywa się w jelicie pod wpływem lipazy, fosfolipazy i esterazy trzustkowej, rozkładających tłuszcze, fosfolipidy i estry cholesterolu na monoglicerydy, glicerol, kwasy tłuszczowe, glicerofosforan choliny; związki te penetrują do komórek nabłonka jelitowego, gdzie następuje resynteza trójglicerydów i fosfolipidów; cząsteczki trójglicerydów, fosfolipidów, cholesterolu i kwasów tłuszczowych tworzą kompleksy zwane chylomikronami, które przechodzą z komórek nabłonka jelitowego do przestrzeni limfatycznych i wraz z limfą są transportowane do układu żylnego.

Reklama

Powiązane hasła:

ŻOŁĄDEK, JELITO, CEKOTROFIA, DYSPEPSJA, ENZYMOLOGIA, ŻÓŁCIOPĘDNE ŚRODKI, KAŁ, ŻÓŁCIOWY PĘCHERZYK, ŚLINA, PANKREATYNA

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama