Reklama

ALKOHOLOWA FERMENTACJA

biochemiczny proces beztlenowego rozkładu cukrów na alkohol(e) i dwutlenek węgla, zachodzi pod wpływem enzymów produkowanych przez drożdże; ulegają jej substancje zawierające monosacharydy (glukozę, fruktozę, mannozę), które pod wpływem enzymu zymazy przechodzą w alkohol etylowy; w produkcji przemysłowej alkoholu etylowego stosuje się surowce o dużej zawartości skrobi (ziemniaki, żyto) lub celulozy (trociny, ługi posulfitowe); ma zastosowanie w gorzelnictwie do wyrobu napojów alkoholowych oraz do wyrobu drożdży piekarniczych i paszowych; po a.f. i rektyfikacji otrzymuje się czysty alkohol etylowy (spirytus).

Reklama

Powiązane hasła:

GORZELNICTWO, CAGNIARD DE LA TOUR Charles, ZACIER, PENTYLOWY ALKOHOL, HARDEN, BUCHNER Eduard, ETYLOWY ALKOHOL, WINO, PIWO, PIWOWARSTWO

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama